Twitter Bootstrap

Framework voor (freelance) frontend developers

Twitter Bootstrap

Twitter bootstrap is een front-end framework dat door freelance frontend ontwikkelaars ingezet wordt om snel een gebruiksvriendelijke website ervaring te ontwikkelen voor een nieuwe website of web applicatie.

Mobile first

Zoals de naam doet vermoeden is het framework door Twitter ontwikkeld. We zijn inmiddels (bijna) bij versie 4 aanbeland van het populaire front-end framework. Nu steeds meer mensen websites bezoeken vanaf mobiele apparaten en sowieso vanaf een veelheid aan verschillende apparaten is er in het framework gekozen voor een Mobile First aanpak. De interface van een website wordt vormgegeven binnen rijen en kolommen, waar deze op een groter scherm anders vorm gegeven moet worden kan in de code aangegeven worden hoe dit op grote apparaten getoond moet worden.

Gebruiksvriendelijk

Door de community die aan het framework werkt wordt veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid. Natuurlijk kun je je website ook zelf opzetten zonder gebruik van een front-end framework, maar de kans is groot dat je dan meer tijd kwijt bent om een gebruiksvriendelijke gebruikerservaring te creƫren.

Uitbreidbaarheid

De kritiek op front-end frameworks is vaak dat het leidt tot uniformiteit. Uniformiteit kan handig zijn voor het doorhebben van de werking van een site, maar leidt wellicht ook tot een saaier, minder uniek geheel. Twitter bootstrap 4 is geheel opgezet in sass (scss) en de weergave kun je dan ook eenvoudig naar je hand zetten om het uiterlijk mooi te laten passen bij de huisstijl van je bedrijf. In boostrap 3 werd hier LessCSS voor gebruikt.